Parlementsverkiezingen  van  zondag  13  juni  2004

VLD-Nieuws  -  03/11/2003 Weg met de dozen ... VLD-leden stemmen elektronisch

 

In maart 2004 hoeven lokale afdelingen niet langer te sleuren met dozen en kiesbrieven, hoeft u als lid niet langer uw agenda aan te passen aan de stemming van de OKL-lijsten, hoeft het arrondissement geen leger stemmentellers meer op te vorderen, hoeft ….
Kortom, het leven binnen de VLD wordt een stukje makkelijker aangezien de goedkeuring van de OKL-lijsten in 2004 via het internet zal verlopen. Wanneer de stemming precies plaatsheeft, hoe u zich als lid kan aanmelden op de speciaal ontwikkelde site en uw stem uitbrengen … dat komt u te weten volgende maand in de Burgerkrant.

BRUSSEL – Op 13 juni 2004 trekken de Belgen weer naar de stembus. Nadat goed een jaar geleden de kaarten werden geschud in het federaal parlement en de senaat, is het ditmaal de beurt aan de Vlaamse volksvertegenwoordiging, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Europa. Of de Vlaamse verkiezingen daarbij een provinciaal karakter dan wel een arrondissementeel karakter krijgen, staat nog niet vast. Hoe dan ook, als VLD-lid wordt u zoals steeds nauw betrokken bij de samenstelling van de lijsten. Zij het wel dat de partij enkele verrassingen in petto heeft. Waaronder de elektronische ledendemocratie. Statutair secretaris Ludo Asselberghs werpt zijn licht over de zaak.

Wij luisteren Ludo …
Of we nu met provinciale dan wel arrondissementele kieskringen te maken hebben, dat wijzigt in wezen vrij weinig aan de interne statutaire bepalingen. Want voor verkiezingen gelden niet enkel wetten, binnen de VLD is er ook een bijkomende statutair vastgelegde procedure met als rode draad de ledendemocratie.

En die verloopt volgens een vrij strikt gereglementeerd patroon ?
De lijsten die wij als partij indienen worden - zoals de statuten dat bepalen - opgemaakt door de VLD-leden zelf. Geen sinecure voor een partij met ruim zeventigduizend leden. Vooreerst kan elk VLD-lid zich kandidaat stellen voor één of meer van de verkiezingen. Daarvoor maakt u best gebruik van de oproep en het invulformulier dat u in deze Burgerkrant kan terugvinden. Als u zich kandidaat stelt voor een Vlaamse lijst of die van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet u het formulier terugzenden aan de voorzitter van uw arrondissement. Wenst u te kandideren voor de Europese lijst, dan wordt het invulformulier verwacht op het nationaal secretariaat van de VLD in de Melsensstraat. Let op, alle kandidaturen moeten de nationale voorzitter (Europa) of arrondissementele voorzitters (Vlaams, BHG) ten laatste bereiken op maandag 15 december om klokslag 12 uur.

Ik ben kandidaat, en dan …
De dag nadien maken zowel de nationale voorzitter als de arrondissementele voorzitters een alfabetische lijst op van alle binnengekomen kandidaturen. Deze lijsten worden overgemaakt aan de respectievelijke OKL-werkgroepen die tegen dan zowel binnen de schoot van het nationaal partijbureau als arrondissementele of provinciale entiteiten moeten opgericht zijn. De werkgroep selecteert namen en maakt een ontwerp-kandidatenlijst op, kortweg OKL. Die lijsten moeten in een eerste fase worden goedgekeurd door het partijbestuur voor wat Europa betreft en de arrondissementele/provinviale besturen voor wat Vlaams parlement en Brussels Hoofdstedelijk Gewest betreft. De ontwerplijst en stemming erover moet uiterlijk tegen eind februari achter de rug zijn.

En dan komt het … de ledendemocratie
Zowel de ontwerplijst voor Europa als die van het Vlaams parlement of BHG worden aan de VLD-leden van de betreffende provincie voorgelegd. De VLD-leden moeten zich eerst uitspreken of zij zich al dan niet akkoord kunnen verklaren met de voorgestelde ontwerplijsten. Is dat het geval, dan worden de OKL-lijsten de officiële VLD-kandidatenlijsten. Voldoet de lijst volgens de VLD-leden niet, dan worden zij verwacht voor een tweede stemronde. Dan kunnen zij - aan de hand van alle binnengekomen kandidaturen - zelf een lijst opmaken met hun voorkeur voor de eerste, tweede , ... eerste opvolger etc.

De ledendemocratie dat was: veel papier, een begankenis naar het plaatselijk stemlokaal, koffiekoeken en een tas koffie …
Klopt, het was een hele rompslomp die zowel voor VLD-nationaal als voor de arrondissementen en lokale afdelingen heel wat papierwerk, tijd en ook kosten met zich meebracht. En doorheen de jaren hebben we vastgesteld dat er zich steeds een kleiner aantal leden geroepen voelde om te stemmen. Voor de goedkeuring van lijsten voor kamer en senaat van vorig jaar, waren er dat nog pakweg 12.000.

Ik hoor u al aankomen … te weinig
Dat klopt. Dus willen we het systeem nu makkelijker maken. En dat zal via het internet gebeuren. We zijn een elektronisch stemsysteem aan het ontwikkelen dat waterdicht is. Dus één waarbij we de garantie hebben dat ieder lid éénmalig en uniek (het desbetreffende lid) zijn stem per computer kan uitbrengen. En dat gedurende een hele week. Vermoedelijk begin maart. En dat kan van overal. Uit de luie zetel thuis. Maar ook in een cybercafe vanuit het buitenland. Daarenboven zal per arrondissement een aantal locaties worden vastgelegd waar mensen zonder computer zich naartoe kunnen begeven.

Een eenvoudige en ook snelle procedure dus ?
Inderdaad. Want bij het afsluiten van de stemmingen die onder het toezicht zullen staan van een gerechtsdeurwaarder, weten we met één druk op de knop wat het resultaat is. Het is dus een snel, klantvriendelijk, hyperdemocratisch en kostenbesparend systeem. Wat wenst u nog meer?

Euh … niks.

De VLD-leden kunnen elektronisch stemmen op de ontwerp-kandidatenlijsten op de site www.vld.be.

U kan nog stemmen tot donderdagmorgen 1 april om 10.00 uur. Dan wordt de stemming afgesloten en het resultaat bekendgemaakt. Wacht niet tot het laatste moment!

U kan 24 uur op 24 stemmen-maar natuurlijk slechts één keer. Het enige wat u nodig hebt is een werkende computer met minimaal Internet Explorer 5.5 en een internet-verbinding. Het kan van bij uw thuis, bij familie, tijdens de pauze op uw werk, van in de Plaatselijke Openbare Bibliotheek of zelfs een cyber-café.

De stemming is even geheim als een papieren stemming en alles wat u nodig hebt is uw lidkaart en het nummer van uw identiteitskaart. Dit nummer wordt op zijn interne geldigheid getest en is enkel een bijkomende check om te vermijden dat iemand die beschikt over uw naam en lidkaartnummer in uw plaats zou stemmen.

Dus:

Voor wie het nog niet gedaan heeft: surf naar http://www.vld.be . U vindt er naast de stemmodule ook bijkomende uitleg, veelgestelde vragen, demo's en een handleiding voor de elektronische kiezer.

U hebt het laatste woord over de OKL-lijsten.

Laatste update van deze pagina gebeurde op:  dinsdag 12 november 2013    14:08

Webmaster       Aurel Kielemoes